Oldalak

2013. május 25., szombat

Terítéken az IKEA - Szemináriumon voltam

Tegnap konyhaszemináriumon voltam az IKEA-ban, ahol a hétköznapi és alkalmi terítékekről volt szó. Az IKEÁ-hoz méltóan nagyon inspiráló 1 órában volt részem. Láthattunk különböző étkezésekhez és különböző ételekhez való terítéseket, beszélgettünk az ezekhez kapcsolódó szabályokról, és sok olyan ötletet kaptunk, hogy hogyan lehet ezek betartásával vagy épp megszegésével étvágygerjesztő terítékeket készíteni akár egy egyszerű hétköznapon is. Ezután pedig mindenki elkészíthette a saját képzelt menüjéhez a terítékét. Nagyon tanulságos volt.

www.ikea.hu

Összeírtam néhány hasznos infót:
  • A legjobban kihasználható étkészlet egyszínű fehér. Ez minden alkalommal, minden kiegészítővel és
    www.ikea.hu
    nem utolsó sorban minden étellel jól mutat.
  • A legstrapabíróbb tányérok porcelánok vagy kőedények.
  • A színes vagy mintás tányérokat nagyon jól lehet kombinálni a fehér alapkészletünkkel, és ezekből nem feltétlenül szükséges teljes készlettel rendelkezni. (Elég lehet például, ha csak a leveses tányérjaink mintásak vagy színesek.)
  • Színes/mintás szalvétákkal (is) remekül feldobható egy teríték, és ezeket is variálhatjuk: különböző színű és/vagy különböző méretű szalvétákat is használhatunk egyszerre. Ezeket nem feltétlenül kell a megszokott helyre (bal oldalra - villa alá) tenni, hanem pl. a tányérok közé vagy poharak alá. Sőt érdemes ételenként külön szalvétát adni a terítékhez (tehát 3 fogáshoz 3 szalvéta).
  • Ha csak alapétkészlettel rendelkezünk, mintás terítőkkel, alátétekkel, asztali futókkal is változatossá, színessé tehetjük az asztalt. 
www.ikea.hu
  • Desszertet akár pohárban is tálalhatunk: fagyit koktélos pohárban, tiramisut, somlói galuskát vörösboros pohárban.
  • Ne tegyünk az asztalra magas díszeket (nagy virágcsokrokat, hosszú gyertyákat), hogy a szemben ülők is láthassák egymást.
  • Ha növénnyel szeretnénk díszíteni, kerüljük az illatos virágokat, mert ezek elnyomhatják az ételek illatát. Inkább használjunk olyan fűszernövényeket díszítésnek, amelyek az ételben is megtalálhatóak vagy azzal harmonizálnak, esetleg szép művirágokat.
  • A legszebb terítéket is tönkreteheti az, ha a tányérokba kerülő étel színe nem passzol a annak színeihez. Ezért talán ez a legfontosabb szabály: mielőtt nekikezdünk a terítésnek gondoljuk végig, az elkészült ételünk hogyan mutat majd a tányérban.
  •  És az örök igazság: a kevesebb néha több! :)
Ti szoktatok figyelni a hétköznapokon a terítésre?

Nincsenek megjegyzések: