Oldalak

2013. február 16., szombat

Lehet, hogy ezért válogat a gyerek?!

Kép innen

Nem olyan rég láttam a Da Vinci Learning csatornán az Egyszerűen nagyszerű című sorozat egyik részét, amiben az ízlelésről volt szó. A műsorból ezt tudtam meg:

A nyelvünkön lévő szemölcsökön (papillákon) megy végbe az ízlelés, és minden ilyen szemölcsön 5-10 ízlelőbimbó van, melyek mindegyike több érzősejtből áll. Ezeknek az érző sejteknek a száma gyermekkorban 10ezer körül van. A nagy mechanikai igénybevétel (evés és ivás) miatt az érzősejtek viszonylag hamar elhasználódnak. Így a nyelvünkön 10 naponta új ízérzékelő sejtek képződnek. Viszont ahogy öregszünk ez a képességünk egyre romlik, és már 40 éves korunkra a kezdeti 10ezer sejtből csupán 5 ezer marad. Ezért, amikor ízről van szó, a gyerekek és a kamaszok sokkal érzékenyebbek. Például egy felnőtt számára a kelbimbó kellemesen fűszeres ízű lehet, míg a gyerekek általában túl keserűnek találják.

Nyilván ez nem magyarázat a gyerekek evéssel, válogatással kapcsolatos összes problémájára. Azonban fontos információ lehet, ha új étellel kínáljuk őket.


Nincsenek megjegyzések: