Oldalak

2013. február 6., szerda

Családi pizza

képet készítette: bagifoto


Mi nagyon szeretjük a pizzát, és korábban gyakran rendeltünk is. Ezzel csak az volt a baj, hogy a pizza tésztáját illetően nem egyezik az ízlésünk. Ráadásul azok az éttermek, ahonnan korábban rendeltünk az utóbbi időben valahogy leengedtek a minőségből, vagy szakácsot cseréltek, vagy a mi ízlésünk változott... Kipróbáltunk szupermarketekben kapható elősütött, feltét nélküli pizzalapot is, most is van néhány a fagyasztóban, de azok íze, állaga bőven hagy kívánnivalót. (Arra persze jó, ha valami közbe jön, csak gyorsan elővesszük és – sütéssel együtt – 15-20 perc alatt kész, ráadásul még Apa is megbirkózik a feladattal :)) A probléma tehát megoldásra várt. Így találtam rá a Tutireceptek oldalon az Elronthatatlan pizzatészta című remekre. Ezt a jelzőt még valóban nem sikerült megcáfolnom. J

Hozzávalók:
1 kg liszt
1-2 ek só
2 ek oregánó (mi nagyon szeretjükJ)
1 mk (frissen) őrölt bors
2 cs. porélesztő
½ ek cukor
5-6 dl langyos víz (nekem 6 dl a bevált mennyiség)
½ dl olívaolaj (+ a sütéshez)

Elkészítés:
Egy tálban a lisztet, a sót, az oregánót és a borsot összekeverem. Egy másik edényben pedig az élesztőt, a cukrot, a vizet és az olajat keverem össze, majd a 2 tál tartalmát összeöntöm, és összedolgozom. 45-60 percig kelesztem, majd 1 cm vékonyra nyújtom, és olajozott tepsibe teszem. Az én tepsim 32 x 35 cm-es. Sütés előtt megszurkálom a tetejét, majd előmelegített (kb. 180C-os) sütőben 10 percig elősütöm. Kiveszem a sütőből és ekkor teszem rá a feltéteket. A variációk száma végtelen. Képzeletben felosztom 4 felé a tésztát, és mindenki saját ízlése szerint felpakolja rá, amit szeretne. Nálunk általában ezek a feltétek „játszanak”: sűrített paradicsom, májkrém, hagyma, paradicsom, főtt tojás, sonka, bacon, mozzarella, trappista, füstölt trapista.
Ha tele a tészta, visszateszem a sütőbe és még 15-20 percig sütöm.

Az eredeti receptet itt találhatjátok, köszönet érte somaeszternek! :)

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések: